Prebiehajúce leto spríjemní Festival amatérskeho divadla

Už od stredy 12. augusta do soboty 15. augusta sa v Kultúrnom dome v Nitre – Párovských Hájoch uskutoční Festival amatérskeho divadla.

Akcia ponúkne nadšencom kultúrnych podujatí, ale aj širokej verejnosti divadelné predstavenia, odborné diskusie, workshopy i výstavu fotografií s názvom Obzretie sa za FAD (Festival amatérskeho divadla).

Cieľom projektu je podľa Krajského osvetového strediska v Nitre vytvoriť otvorený priestor, kde sa môžu prejaviť neprofesionálne divadelné súbory, ktorých predstavenia sú často netradičné, no o to viac inšpiratívne a unikátne. Podujatie taktiež konfrontuje diváka a odbornú verejnosť s inscenáciami, ktoré sú mnohokrát divadelnými prvotinami. Vďaka novinkám sa otvára aj odborná diskusia na tému inscenácie a inšpirácie. Ďalšie ciele sú podľa KOS rozvíjanie zručností a získanie nových skúseností pomocou troch divadelných dielní, ktoré vedie odborný lektor zo zahraničia.

Cieľové skupiny podujatia sú: členovia neprofesionálnych divadelných súborov Nitrianskeho kraja, dospelé publikum a mladí ľudia od 16 rokov, odborná i laická divadelná verejnosť, mladí ľudia, ktorí sa zaujímajú o divadlo, fungujú vo formálnych aj neformálnych divadelných spoločnostiach, združeniach či krúžkoch u nás, aj v zahraničí,“ dodáva Krajské osvetové stredisko v Nitre.

Akcie sa zúčastní celkovo 7 neprofesionálnych divadiel zo Slovenska a 2 divadelné súbory zo zahraničia.

Z poľského mesta Mazewo uvidíme Divadlo Krzyk a z Ukrajiny k nám symbolicky zavíta Divadelné laboratórium z Rivne. Symbolicky preto, lebo predstavenie ukrajinských amatérov bude pre prebiehajúcu pandémiu, ktorá uzavrela hranice medzi našimi krajinami, sprostredkované virtuálne. „Predstavenie nebude hrané naživo, ale online. Prebehne na záver festivalu dňa 15.8. o 17:00, v Krajskom osvetovom stredisku v Nitre,“ informuje mesto Nitra.

Festival organizuje Krajské osvetové stredisko v Nitre, partnerom sa stalo mesto Nitra. Z verejných zdrojov prispel Fond na podporu umenia. Viac sa dozviete na stránkach www.kosnr.sk a na www.nitra.eu.

V prípade pripomienok alebo námetov na články ma neváhajte kontaktovať na adresu barbora.blaskova@nitrianskyhlasnik.sk

Televízia Nitrička

Forgot Password