Okresný krízový štáb rozhodol, že nemocnica bude môcť povolať zdravotníkov z ambulancií

Riaditeľ Fakultnej nemocnice v Nitre Milan Dubaj a primátor Nitry sa dnes stretli na zasadnutí krízového štábu, kde riešili aktuálnu situáciu v regióne.

foto ilustračná (pixabay.com)

Podľa riaditeľa Fakultnej nemocnice v Nitre je cesta v maximálnej mobilizácii existujúcich nemocníc, využitia akejkoľvek kapacity a zásadná vec je tiež premostenie neštátnej sféry a rozhodujúcich veľkých nemocníc, ktoré zvládajú nápor s vypätím síl.

„Ja apelujem na verejnosť. Pochopte už konečne, čo sa deje,“ vraví riaditeľ FN Nitra Milan Dubaj.

Nemocnica má podľa jeho slov asi najviac reprofilizovaných lôžok na svoju kapacitu (percentuálne v rámci Slovenska). „Dnes ráno bolo 193 hospitalizovaných pacientov. Len v službe bolo ošetrených cez urgentný COVID príjem viac ako 50 pacientov a 30 bolo prijatých,“ vysvetľuje riaditeľ. Pre stále pribúdajúcich pacientov v extrémnom stave je priechodnosť nemocnice značne ohrozená. Snažia sa koordinovať odsuny pacientov, ale situácia je vážna vo všetkých regiónoch. Primátor Nitry Marek Hattas uviedol, že v okrese Nitra za včerajší deň pribudlo 369 pozitívnych PCR testov.

„Na krízovom štábe sme sa dohodli, že nemocnica bude môcť povolať doktorov, zdravotný personál, ktorý im teraz chýba,“ uviedol primátor.

Urobiť tak môže na základe pretrvávajúceho núdzového stavu. Do nemocnice potrebujú aj pomocný personál, teda brigádnikov – dobrovoľníkov. S tým pomáha tiež armáda, do nemocnice už údajne nastúpilo 15 vojakov. Čo sa týka povolávania, neznamená to, že budú povolaní hociktorí zdravotníci, potrebujú však rezervu na najbližšie dni. Orientovať sa chcú najmä na špecialistov interného zamerania. Niektorí z nich majú medzi sviatkami zatvorené ambulancie. Špecializácie sa pritom v nemocnici teraz stierajú. Dubaj vraví, že každý lekár, každá sestra robí tam, kde je to potrebné.

testovanie covid 19
zdroj: www.unsplash.com

„Na cintorínoch momentálne ani nemáme dostatok chladiacich boxov,“ povedal primátor na margo pribúdajúcich zosnulých. Znamená to, že museli objednať externý chladiaci príves. Apeluje preto na obyvateľov nielen v našom regióne, ale na celom Slovensku, aby odložili silvestrovské a novoročné oslavy na inokedy. „Zostaňte doma, zostaňte izolovaní, zostaňte v bezpečí. Môže sa stať, že v prípade ťažkého priebehu COVIDU vás začiatkom roka nebude mať kto ošetriť,“ dodal Hattas.

Chcú vytvoriť viac odberných testovacích miest.

Mesto je v kontakte s firmami, ktoré by v Nitre vedeli zriadiť ďalšie testovacie miesta. V pondelok má tiež prebehnúť konferencia primátorov s rezortom zdravotníctva, kde sa bude riešiť testovanie na školách a celoplošné testovanie. Momentálne však chýbajú antigénové testy.

Ministerstvo zdravotníctva dnes vo večerných hodinách nariadilo fakultným, univerzitným a okresným nemocniciam, ktoré sú v zozname subjektov hospodárskej mobilizácie, poskytovať len neodkladnú zdravotnú starostlivosť. Rezort prijíma také opatrenia, aby bola zabezpečená zdravotná starostlivosť všetkým pacientom, ktorí ju akútne potrebujú. „Štandardné realizovanie plánovaných zákrokov v nemocniciach bude v bežnom režime pokračovať len pri onkologických pacientoch alebo tých, ktorým sa v nemocniciach poskytuje dialyzačná alebo biologická liečba. Liečba pri týchto diagnózach pokračuje v štandardnom režime,“ vysvetlil minister zdravotníctva SR Marek Krajčí.

Subjekty hospodárskej mobilizácie v Nitrianskom kraji (zdroj: MZ SR)

Príkaz na poskytovanie len neodkladnej zdravotnej starostlivosti so spomínanými výnimkami bude platiť do 31. januára. Rezort preto prosí o preplánovanie plánovaných úkonov pre pacientov, ktorým sa odsunutím zákroku nezhorší zdravotný stav, po tomto termíne.

„Nemocnice sme zároveň požiadali o vyčlenenie minimálne 30 % z voľných nereprofilizovaných lôžok s prívodom kyslíka, aby sme boli pripravení na hospitalizáciu zvýšeného počtu pacientov s COVID-19“, povedal štátny tajomník MZ SR Peter Stachura, pod ktorého gescia koordinácie nemocníc v súvislosti s COVID-19 spadá.

Máte k článku pripomienky, námety alebo nápady, kontaktujte ma na mailovej adrese: monika.hozakova@nitrianskyhlasnik.sk

Televízia Nitrička

Forgot Password