Mimoriadne zasadnutie vlády dnes rozhodovalo o nitrianskom regióne

V okrese Nitra bude od 11. januára od 5.00 h do 29. 1. platiť sprísnenie zákazu vychádzania. Okresný krízový štáb rieši detaily nadchádzajúceho plošného testovania v regióne.

zdroj: fb MZ SR

V okrese Nitre bude od pondelka 11. 1. platiť prísnejší zákaz vychádzania. Po víkendovom plošnom testovaní budeme na cestu do zamestnania, prírody, na vyzdvihnutie zásielky a na sprievod dieťaťa do školy a škôlky, potrebovať potvrdenie o negatívnom antigénovom alebo PCR teste. Výsledok testu nesmie byť starší, než 7 dní. Môžete tiež využiť potvrdenie o prekonaní COVID ochorenia, nie staršie ako 3 mesiace. Výnimku z testovania majú deti do 10 rokov.

„Situácia je v súčasnosti ešte horšia, ako bola na Orave,“ povedal minister zdravotníctva Marek Krajčí.

Tri plošné pretestovania na Orave mali podľa neho veľký zmysel, následne sa región presunul na najlepšie priečky. Dúfa, že to isté sa stane v regióne Nitra. Pripomína, že aj tí, ktorí budú mať výsledok AG testu negatívny, majú prísne dodržiavať protiepidemiologické opatrenia. To znamená, zriecť sa akýchkoľvek sociálnych kontaktov, ktoré nie sú nevyhnutné, a byť len v kontakte s členmi svojej domácnosti.

Mestu a okolitým obciam v okrese budú poskytnuté testy, certifikáty aj súčinnosť vojakov a zdravotníckeho personálu.

Podľa slov ministra školstva len zajtra má pribudnúť do Štátnych hmotných rezerv SR 2,6 milióna testov, neskôr pribudnú ďalšie. Ministri školstva aj zdravotníctva prejavili vďaku primátorovi Nitry Marekovi Hattasovi za riešenie situácie v dotknutom regióne.

„Začal s touto iniciatívou riaditeľ fakultnej nemocnice, ktorý videl presne, čo sa deje v našom regióne a že zúfalo potrebujeme pomoc,“ povedal primátor Nitry.

Testovanie sa začne vo veľkých výrobných fabrikách vo štvrtok 7. 1., v Nitre v piatok poobede a v obciach počas najbližšieho víkendu. Antigénové testovanie sa bude takto opakovať v troch kolách. Snahou je znížiť krivku pozitivity a vrátiť okres do života a deti do škôl. Dobrovoľníci a zdravotníci budú podľa primátora Hattasa finančne hodnotený približne rovnako, ako počas jesenného celoplošného testovania.

foto: fb Prezídium HaZZ

Negatívny test bude vyžadovaní od každého, kto napríklad z pracovných dôvodov bude cestovať do postihnutého regiónu. Bez testu sa naďalej dostaneme k lekárovi, do potravín. lekárne a drogérie pre najnevyhnutnejšie veci. Aby testovanie prebiehalo hladko, je dôležité zapojenie starostov obcí. V týchto chvíľach ešte prebieha zasadnutie okresného krízového štábu, kde sa dolaďujú detaily.

Pokiaľ ide o návštevu prírody, dodržiavanie 2-metrových rozostupov a nosenie rúšok považuje minister Krajčí za bezpečné opatrenia.

Návšteva prírody, individuálne športovanie a vitamín D môže podľa ministra zdravotníctva výrazne pomôcť zvýšiť imunitu voči chorobe alebo uľahčiť jej priebeh.

Máte k článku pripomienky, námety alebo nápady, kontaktujte ma na mailovej adrese: monika.hozakova@nitrianskyhlasnik.sk

Televízia Nitrička

Forgot Password