Kuracie prsia nakazené salmonelou

Nakazené mäso sa mohlo dostať aj do vašej chladničky.

zdroj fotky : Regionálny úrad verejného zdravotníctva Bratislava

Na základe sťažnosti spotrebiteľa vykonala Regionálna veterinárna a potravinová správa v Nitre kontrolu v prevádzke METRO Nitra.

V odobratej a analyzovanej vzorke výrobku „Kuracie rezne 500g hlbokomrazené hydinové mäso“ bola potvrdená prítomnosť baktérií druhu Salmonella enterica sérovar Enteritidis.

Výrobná šarža nakazeného mäsa je 2/280819/109, s dátumom spotreby: 27.08.2020, výrobca Globaltrading Slovakia s.r.o., Rozhanovce, krajina pôvodu Poľsko.

Ak máte tento výrobok doma, nekonzumujte ho. Regionálna veterinárna a potravinová správa v Nitre odporúča skontrolovať si mrazničku. Výrobok sa sťahuje z trhu.

Pani Jane, ktorá pravidelne nakupuje v Metre, prišiel mail. „Pravdepodobne majú o nás – zákazníkoch – evidenciu, kto čo nakupuje. Obsahom mailu bolo, že ma upozorňujú na konkrétny výrobok od menovanej firmy, aj s výrobným číslom šarže a dátumom spotreby. Tovar vraj treba stiahnuť z obehu a vrátiť ho,“ hovorí predavačka a dodáva, že si hneď skontrolovala svoj nakúpený tovar. Medzi nim sa nachádzali aj kuracie prsia od tej istej firmy, ale s iným dátumom spotreby, preto sa jej škandál s nakazeným mäsom netýkal. „Z Metra sa u nás následne ukázal obchodný zástupca, ktorého som sa pýtala na vysvetlenie mailu. Potvrdil, že je to pravda. Potom som si prechádzala web RVPS Nitra a tam som našla nové oznámenie, ktoré už ale bolo predtým v televíznych novinách, že tento tovar treba z pultov predajní stiahnuť. Na salmonelu v prsiach prišiel údajne zákazník, ktorý dal avízo našej Regionálnej veterinárnej a potravinovej správe. Z toho usudzujem, že bez neho by na to asi ani tak skoro neprišli. Tak čo tá naša Veterinárna správa, na čo je? sťažuje sa pani Jana a dodáva, že hneď vedela, o ktorý výrobok sa jedná. Ide o dve kuracie prsia na tácke dovážané z Poľska a balené na Slovensku. „Hnevám sa na nich. Spoločnosť Metro poslala už predtým oznámenie a RVPS neposlala správu na verejnosť ihneď. Nielen pre nás – obchodníkov, ale pre všetkých obyvateľov,dodáva na záver.

Čo je to salmonelóza?
Salmonelóza je akútne bakteriálne hnačkové ochorenie. Prameňom nákazy sú najmä sliepky a iná hydina. Infekcia sa prenesie na človeka konzumáciou živočíšnych potravín obsahujúcich salmonely. Ide najmä o mäso, vajcia a výrobky z nich. Prejavy nákazy sa dostavia 6 až 72 hodín po konzumácii kontaminovaných potravín. Nakazený človek pociťuje nevoľnosť, zvracia, má horúčku, kŕčovité bolesti brucha, a prudké vodnaté stolice, často zelenkastej farby.

Salmonelóza patrí k ochoreniam s najvyššou chorobnosťou v SR. Najčastejšími príčinami vzniku epidémií je použitie kontaminovaných surovín pri príprave jedla, nedodržiavanie správnej technológie pri jeho príprave, nedostatočná tepelná úprava a nedostatky pri skladovaní surovín, ako aj hotových výrobkov.

Som šéfredaktorkou Nitrianskeho hlásnika, ktorý tvorí tím mladých ľudí zaujímajúcich sa o aktuálne dianie a mapujúcich novinky z Nitry a okolia. Sme súčasťou televízie Nitrička, vďaka ktorej podchytávame dianie nielen prostredníctvom online sveta, ale témy ďalej rozvíjame aj v rámci nášho vysielania. Ak máte požiadavku na reportáž, sťažnosti, tipy alebo námety, neváhajte ma kontaktovať na adrese miriama.polakova@nitrianskyhlasnik.sk alebo na telefónnom čísle 0915/595 261

Forgot Password