Prax a práca pre študentov

Podniky, ktoré zostávajú otvorené, hlásia nedostatok pracovníkov.

Mnohé spoločnosti museli na čas pozastaviť výrobu, ale poľnohospodárske a potravinárske podniky pokračujú ďalej. Už niekoľko dní však hlásia nedostatok pracovných síl. „V mnohých podnikoch sa totiž znížil počet kmeňových zamestnancov aj o 20-30%, keďže pracujúci rodičia museli ostať doma na PN alebo OČR so svojimi deťmi kvôli zavretým školám a materským školám,“ vysvetľuje Jana Holéciová, hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK).

Dočasný výpadok by mohli podniky riešiť napríklad prostredníctvom rozbiehajúceho sa projektu AZU.

Ide o projekt s názvom Aktivita zvyšuje úspech a prevádzkuje ho web www.azu.sk. Systém funguje podobne ako na iných portáloch ponúkajúcich prácu. Váš potenciálny zamestnávateľ môže zdarma na azu.sk uverejniť konkrétnu pracovnú ponuku. Registrácia je bezplatná pre akúkoľvek firmu, ktorá v týchto dňoch potrebuje ďalších pracovníkov.

K iniciatíve pomôcť agro a potravinárskemu priemyslu sa pridala aj Asociácia hotelov a reštaurácií Slovenska a slovenské univerzity.

Slovenská poľnohospodárska univerzita, vzhľadom na svoje zameranie, patrí medzi osem zapojených univerzít a rektorka SPU Klaudia Halászová vyzýva študentov, aby pomohli priemyslu. Voľné pracovné miesta by totiž mali zaplniť najmä oni.

„Verím, že aj touto iniciatívou SPU v Nitre preukáže dôležitosť a opodstatnenosť štúdia v daných pôdohospodárskych a potravinárskych odboroch,“ uviedla rektorka.

Potravinárske podniky zápasia s poklesom počtu pracovných síl, no objednávky zo strany obchodných sietí narastajú, študenti tak podľa rektorky môžu pomôcť v zabezpečovaní dostatočného množstva potravín pre všetkých, v rámci svojej povinnej praxe. Možnosť vzájomnej pomoci víta aj Jozef Šumichrast z SPPK. Vraví, že poľnohospodári a potravinári by mali využiť vysokoškolákov, ktorí môžu svoje teoretické vedomosti prepojiť s praxou. „Dnes musíme byť solidárni oveľa viac a takáto forma pomoci môže byť mimoriadne prospešná pre zabezpečenie plynulej výroby potravín,“ dodal Šumichrast.

S vysokoškolákmi by mali v krajských mestách spolupracovať koordinátori, ktorí zabezpečia kontakt medzi školou, študentom a konkrétnou firmou. Kontakty na regionálnych koordinátorov nájdete tu.

Máte k článku pripomienky, námety alebo nápady, kontaktujte ma na mailovej adrese: monika.hozakova@nitrianskyhlasnik.sk

Televízia Nitrička

Forgot Password