foto ilustračné (zdroj: pixabay.com)
Slovenská poľnohospodárska univerzita (SPU) v Nitre bude realizovať projekt zameraný na vývoj a spracovanie kvalitných, bezpečných a inovatívnych potravín. Celkové náklady na oprávnené výdavky sú vo výške 10,4 milióna eur, požadovaný nenávratný finančný príspevok je v hodnote 9,8 milióna eur.
Budú sa zaoberať kvalitou a bezpečnosťou potravín.
Cieľom projektu bude prostredníctvom vedeckého výskumu rozšíriť poznatky a lepšie porozumieť témam v oblasti vývoja kvalitných, bezpečných a inovatívnych potravín, a ich následného environmentálneho a energetického spracovania.
Podľa univerzity sa bádanie vedcov sústredí na potravinárske technológie. „Získané poznatky následne poslúžia pri zabezpečovaní zdravia konzumentov v 21. storočí s prihliadnutím na ohrozené skupiny obyvateľov. Šírenie výsledkov výskumu bude realizované hlavne prostredníctvom výučby a publikovania vedeckých článkov,“ informovala SPU.
Nitrianska univerzita bude spolupracovť s viacerými odborníkmi.
SPU bude ako hlavný partner spolupracovať na projekte aj s Centrom biológie rastlín a biodiverzity Slovenskej akadémie vied, s Národným poľnohospodárskym a potravinárskym centrom, Slovenskou technickou univerzitou v Bratislave, s Univerzitou Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach, Univerzitou veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach a s ďalšími partnermi.
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.