Salmonelóza. Prenášajú ju baktérie z rodu Sallmonella a nakaziť sa ňou nie je vôbec zložité. Stačí konzumácia nedostatočne tepelne spracovaného jedla, napríklad vajec. Kontaminované môžu byť teda krémové zákusky, zemľovka s penou, ale aj zmrzlina či domáce majonézy a majonézové šaláty.
Rizikovým obdobím sú horúce letné dni.
„Salmonely sú odolné voči vonkajšiemu prostrediu a dokážu prežívať aj v sušenom mlieku, pri chladničkových teplotách, aj v mrazených výrobkoch, na kuchynskom náradí, pracovných plochách, obkladačkách a pod.,“ upozorňuje úrad verejného zdravotníctva. Zbaviť sa ich dá len dôkladnou dezinfekciou, ničí ich tiež 10 minútový var alebo teplota nad 70 °C, ktorá pôsobí na potraviny minimálne 30 minút. K prenosu medzi ľuďmi však podľa hygienikov dochádza len zriedkavo, a to v prípade hrubého zanedbania osobnej hygieny.
Pacienti trpia hnačkami, vracaním a teplotou.
Pri výskyte symtómov je nutné kontaktovať obvodného lekára a konzultovať ďalší postup. Chorí často potrebujú infúziu, pretože sa organizmus rýchlo dehydratuje. Ochorenie však vo výnimočných prípadoch prebieha bezpríznakovo, potom však nastupuje obdobie nosičstva salmonel.
Od konzumácie kontaminovanej stravy po prvé príznaky môže prejsť 6 alebo až 48 hodín. Zavisí to od infekčnej dávky aj stavu imunitného systému človeka, v priemere je to však len 10 hodín. Ochorenie sa vyznačuje nástupom vysokých teplôt (okolo 39 °C), nevoľnosťou, kŕčmi brucha, ku ktorým sa pridruží vodnatá zelená stolica.
Prevenciou pred infekciou je piť len pitnú vodu a nekonzumovať neznáme rizikové potraviny, ako sú vajcia, majonéza, zmrzlina a kuracie mäso.
Salmonelóza patri k ochoreniam prenosným zo zvierat na človeka. „Prvotným rezervoárom baktérií salmonel sú hlodavce a vtáky, ktoré svojimi výlučkami môžu nakaziť krmivo pre hydinu, ale i nesprávne skladované koreniny ako mak. Tieto sa stávajú rizikovými za predpokladu, že sa už ďalej tepelne nespracujú,“ vysvetľujú hygienici. Vajcia sú pritom podľa nich najčastejšie kontaminované na svojom povrchu, baktérie však pri porušení škrupiny môžu prejsť do vnútra. Dôležité je teda dodržiavať bezpečný čas prípravy rizikových potravín, čiastočne rozmrazené potraviny znova nezmrazovať, používať kupovanú majonézu, ktorá je chránená procesom pasterizácie a dôkladne dbať na osobnú hygienu aj čistotu prostredia.
Ako sa správať pri ochorení v rodine?
Na začiatok je potrebné chlórovým prípravkom niekoľkokrát za deň vydezinfikovať všetky rizikové plochy v domácnosti (WC, kľučky, batérie…). Dbať pritom treba predovšetkým na koncentráciu prípravku a expozičný čas. Vyčistených plôch sa dotýkajte len čistými rukami, pre chorého vyčlente samostatné mydlo i uterák a často ich vymieňajte. Dôležité je tiež vhodným spôsobom zlikvidovať zvyšky kontaminovanej stravy. Nezabúdajte ani, že osoby, ktoré vykonávajú epidemiologicky závažnú činnosť pri manipulácii s potravinami sú pri ochorení člena domácnosti povinní podriadiť sa karanténe.
Foto: Unsplash.com/Pixabay.com